ספטמבר בגינה

מזג האוויר מתעתע – חם, לח, אביל. עוד רגע הסתיו כאן. הטמפרטורות יצנחו. הגשמים יתחילו בשעה טובה!

במקביל להתחדשות הפנימית, לקראת יום הכיפורים, זה הזמן לחדש את הגינה לקראת השנה החדשה!

גינה חורפית בארץ, היא גינה שעיקרה צמחי עלים וצמחי שורשים – רשימה מפורטת בהמשך.

הכנת הערוגה

בגישת החקלאות הטבעית, אנחנו לא עודרים את האדמה בין העונות. העידור מזיק לצמחים רב שנתיים שישנים להם מתחת לאדמה וממתינים לשעתם הטובה. אפשר למנות למשל את הארטישוק והשומר – ירקות המתחדשים בסתיו. גם הארטישוק הירושלמי (מתחדש באביב). גם צמחי בר שונים כמו החצב ישן לו בקיץ בקרקע.

אז מה כן? מורידים את הצמחים המתים, את העשבים:

  • זרעים של צמחים (שגדלו בקיץ) מועילים אפשר לפזר על הערוגה להתפתחות טבעית בעונה הבאה. או לאסוף ולהכין שתילים לקראת האביב.
  • חיפוי: בנוף הצמחים שהורדנו אפשר להשתמש כחיפוי. את אלה שהם סיביים אפשר לקצוץ ולפזר יפה.
  • את הקוצים האכזריים, אנחנו מפנים אל המדורה…

השקיה

במידה ואנחנו מתחילים ערוגה חדשה, נפרוש צנרת השקיה. ברוב המקרים נשתמש בצנרת טפטופ, עם טפטפות כל 30 ס"מ. אל החלקה נגיע עם צינור עבה יותר, למשל 20 או 25 מ"מ ומשם נתפצל לשורות שורות של צינור טפטופ. אנחנו אוהבים לשלב גם ערוגות מלבניות שמנצלות טוב יותר את הקרקע וערוגות מעגליות או ספירליות, שהן יותר טבעיות.

הכנות נוספות

רצוי להתחיל להשקות את האדמה לפני הזריעות והנטיעות – כדי לעורר מיקרו-אורגניזמים שנמצאים באדמה וצריכים את המים כדי לחיות. זה הזמן גם לבדוק מה קרה בחודשים האחרונים בקומפוסטר ולפזר את הקומפוסט בגינה.

מה שותלים/זורעים החודש?

סתיו והחורף היא שעתם היפה של מגוון חד-שנתיים:

נתחיל מצמחים למזון:

המצליבים:

  • כרוב, כרובית, ברוקולי, כרוב ניצנים, קולורבי, קייל. בכרובית ובברוקולי אוכלים את הפרחים. הקולורבי מפתח גבעול מעובה אכיל. בכולם ניתן לאכול את העלים – כאשר בכרוב העלים הפניים עדינים ונעימים יותר בעוד שניתן לוותר על החיצוניים.
  • חרדל, גרגיר הנחלים, רוקט – עלים חריפים אשר מתבלים את הסלטים.
  • צנון, צנונית, לפת – שורשים חריפים בד"כ שמוסיפים טעם ובריאות לתבשלים וגם לסלטים.

קטניות: פול, אפונה, עדשים. תפקיד הקטניות חשוב מאוד בקרקע. ראוי לשלב אותן בכל ערוגה. זרעי הקטניות עשירים בחלבון, אשר מורכב מחנקן. הקטניות פתחו מערכת יחסים (סימבוזיה) עם חיידקים קושרי חנקן, אשר מדשנים את קרקע, ויכולים לסייע גם לצמחים נוספים, הסמוכים לקטניות.

מורכבים: חסה. עלי חסה טריים הם נישנוש נפלא. הם יכולים לשמש לניגוב של חומוס בייתי טרי.

סלקיים: סלק, סלק עלים, תרד. הסלק מעולה לעיכול.

סוככיים: גזר, שמיר, פטרוזיליה, כמון, כוסברה, קימל, סלרי, שומר.

שומיים: בצל, שום, כרישה.

ורדיים: תות שדה

סולניים: תפוח אדמה

פרחים: כובע הנזיר

צמחים למרפא: אזוב, קימל, רוזמרין, ואלרין, עשב-לימון ועוד.

כל העלים הירוקים מעולים לגוף האדם. להרחבה.

זריעה או שתילה? על כך בפוסט קודם

שתהיה לנו שנה מוצלחת!

Leave a Comment